26-02-07

En plots staat mijn hoofd er niet meer naar...

Het kan verkeren... Dinsdag, ergens tussen Gent en de Zwalmstreek : aan zowat 38 km/u werk ik mijn fiets over een lang stuk vals plat, de hartslag blijft onder controle en zelfs de benen protesteren niet. Wat een conditie ! En overschouw dan de balans van het weekend : ocharme een uurtje gefietst, nog de loopschoenen aangetrokken maar na 200 meter omgedraaid en gezegd "t is genoeg...". Al voel ik mij fysiek uitgerust, en is de conditie heel goed, het koppeke wil niet meer mee. Ergens is het wel logisch want een mens kan niet met 100 zaken tegelijkertijd bezig zijn. Op kantoor is het de laatste tijd wat drukker, maar toch neem ik de tijd om te trainen. Zoals de meeste bloglezers wel weten, hebben wij een nieuw huis gekocht en de verhuis is voor begin april. Dat betekent dat er veel zaken geregeld moeten, niet in het minst de verkoop van mijn huis in Schellebelle, maar ook dat ik bezig ben met plannen voor het inrichten van het gelijkvloers van de nieuwe woonst. Zaterdag een bezoek gebracht aan Batibouw, en het hoofd stroomt nog voller met verbouwplannen... Kortom, plots is de motivatie om te trainen haast compleet verdwenen. Ook nu terwijl ik dit schrijf en ik in feite een looptraining zou doen, hier in het park, heb ik niet de minste zin om te sporten. Des te meer energie heb ik om te werken en plannen te maken... Het neemt niet weg dat het wel "stom" is, mijn vormpeil is nu zo goed, maar bon : ik sport nog altijd voor mijn plezier, en is er eens een zeldzaam moment dat ik geen zin heb, wel laat het dan maar zo zijn. Ik ben toch eens benieuwd of ik zondag aan de start zal staan van Oostende-Brugge !

13:04 Gepost door Dirk in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-02-07

Daar was de lente, daar was de zon...

Tegenwoordig is het geen nieuws meer als er sprake is van te warm weer voor de tijd van het jaar, maar eindelijk was de zon er ook eens bij ! In het weekend was het al wat minder, maar kom, niet te koud en droog weer, ideaal om de nodige voorbereidingskilometers te malen. Deze week zat de fut, zoals verwacht, er weer in. De looptraining ging prima en ik keek de hele week uit naar zaterdag om een mooie tocht te doen. Eerst 20 minuutjes met de wagen tot Diksmuide gereden (jammer dat dit voor de clubgenoten zo ver is, anders had ik hen wel gevraagd om mee te trainen !) om via een vlakke aanloop richting Heuvelland te rijden. De Ijzer was buiten haar oevers getreden, wat een mooi zicht opleverde. Helaas betekende het ook dat ik op een bepaald moment de weg zag verdwijnen in een heuse binnenzee. Geen erg, dan maar de fiets gedraaid en een alternatieve route genomen. Na een moeilijke aanloop, want veel vals plat en tegenwind, kwam ik aan de "bergzone" : eerst de Catsberg, dan de Zwarte en Rode Berg, afdalen naar Westouter en van daaruit heb ik 4 rondjes gedaan met telkens de Zwarte Berg en het knikje naar de rode Berg. Dan nog de Kemmelberg (lastig ding !!) en de Monteberg, om te eindigen met 35 vlakke kilometers met de wind in de rug. Toch bijna 4u30 getraind met een vrij goed gevoel, wat vooral opvalt is dat ik geen terugval ken en in feite op 't einde zelfs harder rijd dan bij de start. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe je de hellingen oprijdt, ik rijd een stevig tempo maar geenszins in het rood. Zondag was ik goed gerecupereerd zodat ik (weeral) veel kopwerk heb verricht in de groepsrit (75km) én nadien nog 10 km heb gelopen en ook dat ging best vlot. De uithouding is en blijft dus prima, maar in februari blijft de klemtoon toch liggen op het uithoudingswerk, in maart staat er elk weekend een wedstrijd op het programma, dat zal andere koek zijn, ook qua recuperatie !

10:38 Gepost door Dirk in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

12-02-07

Rusten is ook trainen...

Sporters die zorgvuldig ineengestoken trainingsschema's volgen, krijgen op geregelde basis een rustweek voorgeschoteld. Ikzelf train steeds volgens het principe "train zo lang en zo hard als je lichaam toelaat", wat in mijn geval in feite niet zo heel veel is. Na de vorige week met aardig wat fietskilometers ging de inspanningsproef bij de sportarts in feite nog vlot, maar nadien was het allemaal wat minder. Dit weekend (meer nog : deze week) heb ik zelfs maar een uur gefietst, gewoon geen zin en/of fut om meer te doen. Daarentegen zag ik het meer zitten om te gaan lopen, eigenaardig toch. Misschien dat het steeds maar grijze, regenachtige en winderige weer mijn zin om te fietsen heeft afgebot... Enfin, een weekje dus met amper 5 trainingsuren, we zullen het maar een rustweek noemen, al voel ik mij in feite ook vandaag niet echt fris en energiek. Net zoals iedereen wil ik wat meer zonne-energie ! Als de opwarming van de aarde garant staat voor zachte maar natte en winderige en grijze winters, dan toch liever de zon en wat kouder...

11:58 Gepost door Dirk in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-02-07

Conditietest

Dinsdag ben ik langsgeweest bij de sportarts om mijn licentiepapieren in orde te laten brengen. Op die manier heb ik nog eens een conditietest gedaan, de welbekende inspanningsproef op een fietsergometer. Aangezien ik bij diezelfde dokter op dezelfde ergometer ook die proeven had gedaan in 2000, 2001 en 2002, kon ik achteraf eens vergelijken. Het resultaat was een opsteker, want even goed en op sommige wattages zelfs beter als mijn beste test uit februari 2001, wat tevens mijn beste periode als duatleet was ! Het geeft in elk geval vertrouwen voor het komende seizoen, rustig verder werken is nu de boodschap, er hoeft niets geforceerd te worden.

10:41 Gepost door Dirk in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

05-02-07

Fietsweek

Aangezien ik al een tijdje verschillende pijntjes heb aan mijn onderbenen en ook aan de linkervoet, heb ik maar wat minder gelopen. De voorbije week 28 km, de week ervoor 30 km. Voorlopig zonder veel (negatieve) invloed op mijn loopniveau, althans dat hoop ik toch. Tijdens de voorbije week heb ik veel last gehad van zware benen. Uiteraard zat de combinatie van de zondagse duurloop plus de strandrace daar voor iets tussen. Na 2 rustdagen heb ik er op woensdag maar meteen een koppeltraining van gemaakt, het zonnetje scheen iets té uitnodigend. Eerst 45 km op de fiets en dan de intervaltraining in 't bosje. Die training ging eerder moeizaam, er stonden snelle stukken van 200 à 300 meter op het menu, maar met benen van 100 kilo was dat niet evident. De bestraffing bestond dan ook uit - opnieuw - bijzonder zere benen, die ik donderdag wat losfietste (50 km). Koen Maris had me intussen gevraagd of ik geen zin had om samen met hem een heuse klimtraining te doen op de Kluisberg op zaterdag. Meer had ik niet nodig en dus stond ik zaterdag ook paraat voor een training zoals ik er nog niet dikwijls één gedaan heb : 18 keer de Kluisberg op 105 km, telkens in de oranje zone, en wonder boven wonder had ik goed herstelde benen en hield ik dat tempo tot op het einde vol, het half uurtje herstelloop achteraf ging zelfs nog vlot. Na die training heb ik dan ook besloten om op zondag niet te starten in de halve marathon van Cadzand. Twee dagen intensieve training is op dit moment overdreven, en ik kan beter wat reserve houden én mijn onderbenen wat extra recup gunnen. Op zondag dus 85 km hoofdzakelijk rustig fietsen, mét de vaststelling dat mijn benen nog aardig gerecupereerd waren ook. Dankzij het rustige en droge weer dus aardig wat fietskilometer kunnen doen, ondanks de vele spierpijnen was dit uiteindelijk een vruchtbare trainingsweek. Deze week toch maar eens zien of mijn benen mij opnieuw toestaan om 50 km te lopen...

11:16 Gepost door Dirk in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |